Hogyan tanítsunk angolt első osztályosoknak?

Egyik kedves olvasónk azt kérdezi levélben, hogy hogyan lehet angol nyelvet tanítani első osztályosoknak, amikor még nem írunk-olvasunk. Ebben a cikkben erre keressük a választ.

A levél konkrétan így hangzik:

"Segítséget szeretnék kérni. Angolt fogok tanítani elsősöknek. Nem
írhatunk, nem lehet szöveg a képkártyákon... na de akkor hogy tanítsam
meg pl a hét napjait??? Tudnátok valami segítséget adni?
köszönöm
Anna"

1. Tanítsunk angol gyerekdalokat, mondókákat!

Akárki akármit is mond, én még első osztályban is az angol gyerekdalokra és mondókákra esküszöm! Amikor egy gyermek életében először találkozik egy idegen nyelvvel, a legfontosabb, hogy minél több inger érje az adott idegen nyelven, hogy a füle szokja az új nyelvet. Az utánzás alapján való tanulás egészen 8-9 éves korig remekül működik.

Érdemes természetesen olyan angol gyerekdalokat és mondókákat választani, amiket a gyerekek együtt tudnak mutogatni a tanárral. Ezekből aztán szépen el lehet sajátítani az alap szókincset.

2. Sokat játsszunk nyelvi játékokat!

Rengeteg nyelvi játék van, amit akár nagy létszámú osztályokkal is remekül lehet játszani. Ezek a játékok mind-mind arra valók, hogy a gyerekek játékosan memorizálják a szavakat, kifejezéseket.
• A testrészek, és utasítások gyakorlására kiváló a "Simon says..." játék, amit a BEBE ANGOL foglalkozásokon mi "Jamie says..."-ként játszunk, mert a kis angol krokodilunk neve Jamie.
• Nagyszerűen játszható az I Spy with my little eye...,
What's missing?,
színcápa
BINGO
stb.

3. Sokszor mozgassuk meg a gyerekeket óra közben!

A kis elsősöknek hatalmas változás az életükben, hogy az óvodából, ahol a fő tevékenység a szabad játék volt, bekényszerülnek az iskolapadba. Tapasztalatból mondom, hogy egyszerűen nem bírnak megülni a popójukon 10 percig sem, nemhogy 45 percig! Egy-egy 10 perces ülve koncentrálós blokk után szükségük van arra, hogy egy picit felállhassanak, és mozogjanak. Iktassunk be sok mozgásos játékot, gyerekdalt. Nem tilos bújócskázni sem angolul, ősszel és tavasszal ha a körülmények engedik, akár az udvaron.

4. Olyan dolgokat tanítsunk, ami jól lerajzolható, vagy elmutogatható!

Először olyan dolgokat tanítsunk nekik (angol gyerekdalok segítségével), amik "kézzel foghatóak": állatok, színek, számok, testrészek, család, járművek, élelmiszerek, hangszerek, utasítások követése, stb. Ha már a színeket ismerik, akkor színezős feladatlapok segítségével ellenőrizhetjük, hogy milyen nyelvi elemeket sikerült már a gyerekeknek elsajátítaniuk. A tavalyi elsős BEBE ANGOL csoportról itt írtam már.

Nem hinném, hogy első osztályban a hét napjaival kellene kezdeni. Sokkal motiválóbb a gyerek számára, ha maga is látja a képkártyákon, a környezetében fellelhető tárgyakon, hogy mennyi mindent tud már angolul!

Ha viszont valamilyen oknál fogva mégis meg kellene tanítani a hét napjait már első osztályban - sajnos sok gyerek még magyarul sem tudja elsőben! - akkor én azt egy angol mese segítségével tenném: feldolgoznám velük Eric Carle: The Very Hungry Caterpillar című művét (itt és itt írtam már róla), miután megtanultuk dal segítségével felsorolni a hét napjait.

Két dallamot is tudok ajánlani arra, hogy megtanítsuk a hét napjait angolul a gyerekeknek:

A levélírónk azonban azt írta, hogy semmilyen szöveg nem lehet a képkártyákon. (Ez egyébként óvatosságból van így az elsősöknél, nehogy bezavarja a gyerekeket a magyarul olvasni tanulásban.) Ezt azzal kerülném ki, hogy a hét napjainak megfeleltetnék képeket - pl. Eric Carle meséje alapján a hétfőt egy olyan képkártya jelentené, amin 1 db alma van, kedd = 2 db körte, szerda = 3 db szilva, stb. De lehet ez akár a gyerekek első órája az órarendben az adott napon (remélhetőleg minden nap más óra az első), például hétfő = ABC(olvasás) kedd = 123(matematika) szerda = kottadarab(ének) csütörtök = ceruza(írás), stb. Legjobb, ha a gyerekeket megkérdezzük, hogy jelöljük a napokat. Csuda kreatív ötletekkel bírnak előállni.

Mi itthon év elején a hónapokról és az évszakokról tanultunk a gyerekekkel angolul, egy kreatív ötlet segítségével. Ezt is meg lehet csinálni egy egész csoporttal, csak jó nagy évszak-kereket kell készíteni kartonból. A gyerekek biztos nagyon élveznék, ha látnák, hogy melyik osztálytársnak mikor van a szülinapja.

5. Kreatívkodjunk az angolórán!

A kis elsősök imádnak vágni, ragasztani, színezni! Használjuk ezt ki nyelvtanulásra is! Itt a blogban is már rengeteg ötletet kaphattatok erre!

6. Első osztályban még a fő cél a nyelv megszerettetése!

A legnagyobb siker, amit egy év alatt elérhetünk a kis elsősöknél, nem az, hogy egy év alatt 400 helyett 500 szót tanultak meg, hanem az, ha sikerül a gyerekekben kialakítani egy végtelenül pozitív hozzáállást az angolhoz. Ha felkeltjük az érdeklődést, ha gyerek szívesen megy angolórára, és alig várja a következő órát, mert annyit játszik, olyan jól érzi magát a tanulás közben, már nyert ügyünk van. Tudom, ez óriási munka, de nem lehetetlen. Sokan ezért nem is vállalnak 1-2. osztályban nyelvtanítást. Sokkal könnyebb a tanítás 3. osztálytól, amikor már jól írnak-olvasnak magyarul a gyerekek, de mégis, az igazi kincset, a legjobb "táptalajt" a későbbi tudatos nyelvtanuláshoz 9 éves korig lehet (és kell) megalapozni.

Ehhez kívánok Annának és mindenkinek sok kitartást, kreativitást, lelkesedést!

+1 ötlet: Menjünk be "jó tanárok" órájára hospitálni!

Sokan azt hiszik, hogy a tanulás véget ér, amikor kikerülünk az iskolapadból, és lediplomázunk. Szerintem pont akkor kezdődik! :-)

Remélem, hasznos volt a cikk, és sikerült belőle ötleteket meríteni. Várjuk a további ötletetek a témához a hozzászólásokban! :-)

Nagyon köszönöm a gyors választ. Pláne egy ilyen nagy terjedelmű, mindenre kiterjedő kifejtést. Nagyon köszönöm.
Sok használható információt kaptam belőle.
Nem a hét napjaival kezdjük az évet, csak a tanmenetben találtam, hogy azt is meg kell tanítsuk.
Nagyon jó meséi és játéktippjei vannak Shelley Vernonnak.
A hernyós mese nagyon jó... azt hiszem fel fogom használni.
Még egyszer köszönöm a segítséget.
Anna

Nagyon szívesen! Örülök, hogy tudtam vele segíteni! Sok sikert!


Ez az oldal DRUPAL rendszert használ
Címlap Back To Top