Rosie's Walk - egy nagyszerű rövid angol mese gyerekeknek, feladatlapokkal

Rosie's Walk by Pat Hutchins A sikeres korai nyelvtanulás egyik kulcsa, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű inger érje a gyermeket az adott nyelven. Egy nagyon aranyos angol mesét szeretnék most Nektek bemutatni, amit több szempontból is kiválónak tartok a kisgyerekkori játékos angoltanuláshoz.

Pat Hutchins könyve, a Rosie's Walk, egy tyúkról szól, aki a tyúkólból kilépve sétálni indul, és különböző érdekes helyszíneken barangol, mit sem sejtve arról, hogy végig a nyomában van egy róka, aki el akarja őt kapni. Picit engem a Tom és Jerry történetekre emlékeztet a mese, ugyanis szegény rókával itt is mindenféle vicces balesetek történnek, mialatt a tyúkot kergeti.

S hogy miért ajánlom ezt az angol mesét a gyerekeknek?

• mert egyszerű a történet, kisgyerekekkel könnyen feldolgozható

izgalmas a gyerekek számára, egészen az utolsó pillanatig nem tudjuk, vajon elkapja-e a róka a tyúkot

egyszerű, rövid mondatok szerepelnek a mesében, mely a könyvet könnyen emészthetővé teszi még az angolt idegen nyelvként tanuló gyerekek számára is

• a mesében nagy szerepet kap a humor (a gyerekek garantáltan jót nevetnek majd azon, hogy milyen mókás dolgok történnek szegény rókával)

• a rövid angol mese alatt a főszereplő a végén épségben visszajut oda, ahonnan indult

• a mese nagyszerűen használható nemcsak új szavak elsajátítására, hanem az angol prepozíciók gyakorlására is (across the yard, around the pond, over the haystack, past the mill, through the fence, under the beehives)

• mivel ez az angol mese alig néhány mondatból áll, és azok is mind rövidek, a gyerekek hamar vissza is tudják mondani az egész történetet, ami hatalmas sikerélmény az angoltanulásban a gyereknek, felnőttnek egyaránt

A könyvhöz készült egy nagyszerű mesefilm feldolgozás is, aminek fantasztikus a zenei aláfestése, és szerintem nagyszerű ötlet, hogy a tyúkocska láthatóan éppen a zene ritmusára menetel!

A mese feldolgozását minden korosztálynál segíthetjük további ötletekkel:

1. A legkisebbekkel készíthetünk mi magunk is egy Rosie's Walk angol mesekönyvet. Itt találtok tippeket hozzá, de a saját verzónk csakis a kreativitásunkon múlik:

2. Akinek van kedve, matekozhat is a mese kapcsán. A Make Learning Fun oldalán találhattok egy-egy pontösszekötögetős feladatlapot, valamint egy nyomtatható színezőt, ahol az a feladat, hogy két dobókockával dobva, a dobott pontok összegének megfelelő részt kell a tyúkocskán kiszínezni. Több gyerek esetén az nyer, akinek először sikerül kiszíneznie a tyúkot.

(Ugye emlékeztek még, milyen jó fagyis angol mesekönyvet készítettünk tavaly nyáron ennek az oldalnak köszönhetően?)

3. Angolul olvasni tanuló gyerekeknek pedig ajánlom figyelmébe a kizclub oldalán található anyagot ehhez az angol meséhez, ahol a szövegeket párosíthatjátok a megfelelő képhez. Ezen az oldalon pedig online is tudtok gyakorolni.

Jó angoltanulást minden kicsi és nagy gyereknek!


Ez az oldal DRUPAL rendszert használ
Címlap Back To Top