Tanuljunk a formákról, alakzatokról angolul

játsszunk a formákkal a gyerekekkel angolul - építsünk vonatot körből, négyzetből, és háromszögből A színek, számok, állatok, testrészek mellett érdemes minél korábban elkezdeni a formákkal is foglalkozni a gyerekekkel angolul is. A legegyszerűbb alakzatok, mint a kör, háromszög, négyzet, téglalap, ugyanúgy körülvesznek bennünket nap mint nap, mint például a színek, csak addig nem vesszük észre őket, amíg nem koncentrálunk rájuk. Segítsünk a gyerekeknek, hogy meglássák őket! Ebben a bejegyzésben a formák angolul tanulásához szeretnék egy kis segítséget nyújtani.

1. Énekeljünk a formákról angolul a gyerekeknek!

Mivel mással is taníthatnánk meg fájdalommentesebben a gyerekeknek az alakzatokat angolul, mint dalokkal. :-)
Az ovisokkal gyakran énekeljük a Super Simple Songs Make a circle dalát. A gyerekek észre sem vették, már el is sajátították, hogy a kör angolul circle.

A múltkor a Picur Rádióban hallottam egy jó kis dalocskát az alakzatokról, melyet a Row, Row, Row Your Boat dallamára énekeltek angol gyerekek. Gyorsan le is írtam papírra a szövegét:

Circles, triangles, rectangles and squares,
These are the shapes you can see in the world,
You find them everywhere.

Picit ugyan gyors ezzel a szöveggel, a második része szinte felér egy angol nyelvtörővel, de gyakorlott szülők könnyen megbírkóznak vele.

Egy lassabb angol gyerekdal a formákról, ha az Are You Sleeping dallamára énekeljük ezt:

Square, square, square, square,
Rectangle, rectangle,
Circle, circle, circle, circle,
Triangle, triangle.

Ez a három videó is segíthet a tanulásban, a formák elsajátításában:

A vonatokat kedvelő fiúcskáknak ez is lehet, hogy tetszik:

Nagyobbacskákkal keressünk példákat pl ebből a dalból minden formára:

2. Játsszunk a bedobálós játékokkal angolul!

Szinte biztos vagyok benne, hogy minden háztartásban, ahol kisgyerek van, található legalább egy bedobálós játék. Ha a gyermekünk esetleg már nagyobbacska, akkor sem kell kétségbe esni, fogjuk tudni használni, csak a játékszabályon módosítsunk egy picit. Például kössük be a gyerkőc szemét, és úgy kell megtalálni a helyes lyukat. Így már nem is olyan egyszerű, igaz?

3. Játsszunk formakeresőt angolul a lakásban!

Ugyanúgy, ahogy a különböző színeket felfedezzük az otthonunkban vagy a tanteremben, játszhatunk a formákkal is. Kicsi papírkákra rajzoljuk le a formákat, tegyük őket egy kalapba, majd a kalapból kihúzott formát kell a gyerekeknek keresni. Például a körre: kisautók kerekei, falióra, CD-k, stb. Nem is gondolnánk, hogy élvezik a gyerekek felfedezni a környezetüket ilyen újabb perspektívából nézve!

4. Játsszunk interaktív játékokat az interneten!

Az interneten elég sok interaktív játékot lehet találni. Nyelvtanulás szempontjából a legjobb a gyermekünknek az olyan fajta, ahol beszélnek is, sok ismétléssel, és a gyermek maga tud egyedül játszani úgy, hogy ott ülünk mellette, és dicsérjük. A 3-4 évesek pillanatok alatt megtanulják kezelni az egeret. Itt és itt a Baby TV oldalán találtok egy jó játékokat a formákhoz.

5. Vegyünk egy (vagy 2-3) logikai készletet!

Biztos emlékeztek még a saját gyermekkorotokból a logikai készletre, amit általános iskola alsó tagozaton használtatok, benne sok kicsi és nagy, lyukas és teli, piros, zöld, kék, sárga formákkal (kör, négyzet, háromszög). Bármely hipermarketben lehet kapni, nem drága, és hatalmasakat lehet mókázni vele. Építhetünk belőlük bármit, napocskát, csillagot, házikót, vonatot, stb. A gyerekek nagyon kreatívak tudnak lenni!

játsszunk a formákkal angolul - építsünk napocskát körből és háromszögekből

játsszunk a formákkal angolul - építsünk napocskát körből és háromszögekből

játsszunk a formákkal angolul - építsünk napocskát körből és háromszögekből

játsszunk a formákkal angolul - építsünk napocskát körből és háromszögekből

Nagyobbakkal pedig lehet játékosan matekozni angolul! :-) Egy-két hullahopp karika, és már készen is van a Venn-diagramm, lehet szortírozni. Nekünk itt 2 halmazunk volt: a pirosak és a háromszögek, de haladóknak lehet akár 3 halmazzal is játszani (pl. Sárga, Kör, Nagy). Vajon eltalálják, hogy melyik darabka hova kerül? Mi kerül a metszetbe? Nagyon sokat fejleszt a logikus gondolkodásban.

matekozzunk játékosan a gyerekekkel angolul - Venn-diagramm hullahopp karikákkal

matekozzunk játékosan a gyerekekkel angolul - Venn-diagramm hullahopp karikákkal

Mi a végén barkóbáztunk is egyet: valaki kiválasztott egy formát, és a többieknek IGEN/NEM kérdésekkel ki kellett találni, hogy melyik figura van az illető kezében.

Pl.
- Is it big?
- Is it red?
- Is it a circle?
- Has it got a hole in the middle?

6. Olvassunk gyerekkönyveket a formákról!

Az Oxford Owl oldalán például végiglapozhattok egy angol mesekönyvet a formákról, ahol még fel is olvassák a könyv szövegét gyönyörű brit angol kiejtéssel. A hangszórót ne felejtsétek el bekapcsolni!

7. Kreatívkodjunk angolul: készítsünk formaemberkéket!

A legkisebbek szüleinek pedig azt ajánlom, hogy készítsünk háromszögmanót, meg körmanót, stb. Ebből a videóból elleshető, hogyan is kell készíteni. Csak színes papír kell hozzá, meg olló. Ki tudja, talán még a nagytesó is kedvet kap, és beszáll a buliba... :-)

Ugye, milyen aranyosak?

Jó játékot, jó angolozást kívánok!


Ez az oldal DRUPAL rendszert használ
Címlap Back To Top