Ötletek Palacsinta Napra - Pancake Day

palacsinta nap - Pancake Day Lassan egy éves lesz a blog. Nem is vettem volna észre, hogy elszállt egy teljes év, ha nem klikkelek vissza a legelső blogbejegyzésre, amit még "remegő ujjakkal" írtam kezdő blogolóként tavaly a Palacsinta Nap alkalmából. 2011-ben Nőnapra esett a Pancake Day, idén pedig február 21-ére, azaz holnapra. Ez alkalomból gyűjtöttem palacsinta napra énekes, mondókás, játékos ötleteket Nektek az észrevétlen, élményszerű angol nyelvtanuláshoz.

Minthogy a BEBE ANGOL a zenére alapoz, mivel is indíthatnánk mással, mint egy palacsintás angol gyerekdallal:

Mix some flour and eggs and milk,
Then put them in the pan,
Toss your pancake in the air
And catch it if you can.

Oh, where did the pancake go?
Oh, where did the pancake go?
Where did it go? Nobody knows,
So where did the pancake go?

Az alábbi videók segíthetnek a dal megtanulásában:

Aki nem olyan dalospacsirta, mondókázhat is a gyermekének:

Mix a pancake,
Stir a pancake,
Pop it in a pan;
Fry the pancake,
Toss the pancake, --
Catch it if you can.

Azt hihetnénk, hogy ez a versike egy tradícionális angol mondóka, de nem az! Christina Georgina Rossetti angol költőnek 1893-ban kiadott Sing-Song, A Nursery Rhyme Book című verseskötetének az egyik sikerdarabja.

Akinek van kedve, olvasgasson bele a kötetbe, van még ott jópár gyöngyszem. Például ha már potyognak a palacsinták, potyogjon más is: nekem az egyik kedvencem ez a versike, amit kártyavár építése közben lehet mondogatni:

A house of cards
Is neat and small:
Shake the table,
It must fall.

S hogy milyen palacsintás játékokat játszanak Angliában a Pancake Day alkalmából? Íme néhány ötlet:

1. Pancake Race - ki a leggyorsabb
A tavalyi blogbejegyzésből ismert (sor)verseny, amikor az győz, aki a leggyorsabban végigfut a kijelölt pályán, miközben a palacsintasütővel legalább egyszer feldobja és megfordítja a palacsintáját.

2. Pancake Toss - ki tudja legtöbbször feldobni
Itt nem kell futni :-)
A versenyzők kapnak egy-egy palacsintasütőt, benne egy palacsintával, és az nyer, aki 1 perc alatt a legtöbbször fordítja át a palacsintáját.

3. Pancake in the Air - ki tudja legmagasabbra feldobni
Ennél a játéknál az a győztes, aki a legmagasabbra tudja dobni a palacsintáját úgy, hogy utána el is kapja.
Ezt a játékot azért nem árt inkább a szabadban játszani, nehogy úgy járjunk, mint Daddy Pig a Peppában! :-) Hú, de élvezték ezt a Peppa Pig mesét tavaly a gyerekek a nyári angol játszóház utolsó napján!

4. Pancake Pass - palacsintatenisz
Két játékos egymással szemben áll egy-egy palacsintasütővel, és egymásnak dobálnak egy palacsintát. Addig "passzolganak", míg valaki le nem ejti, aki ekkor kiesik a játékból, helyére pedig új játékos kerül. A játszma addig tart, míg egy abszolút győztes ki nem üti az összes ellenfelet.

Remélem, mindenkinek sikerült ötletet meríteni a holnapi palacsinta napra. Palacsintasütés közben énekeljetek, mondókázzatok angolul a gyerekeknek, s meglátjátok, mire megtelik a kis gyerekpocak a palacsintával, a kis fejecskék is megtelnek tudománnyal.

Elő azokkal a palacsintasütőkkel!

palacsinta nap - Pancake Day

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!


Ez az oldal DRUPAL rendszert használ
Címlap Back To Top